Heliski
Heliski (Helikopterli kayak) kayakçıların helikopter ile tepelere bırakılıp oradan da kaymalarını sağlayan spor türüdür. Dünyanın sınırlı bölgelerinde yapılabilen heliskinin en önemli özelliği, kayak merkezinden veya kayak pistinden uzakta, karın bol olduğu alanlarda yapılmasıdır.
Dünyada Kanada, Alaska, Kafkaslar ve Himalayalar’da yapılan heliski sporu Türkiye’de ilk kez 2005 yılında Kaçkar dağlarında yapılmaya başlanmıştır. Heliski dünyanın en heyecanlı, adrenalini yüksek ve maceraperest doğa sporlarından biri olarak gösterilmektedir.
Maliyeti oldukça yüksek olan bu branş özel donanımlar gerektirmektedir. Dolayısıyla spor dalları arasında en pahalı spor hobilerinden biri sayılmaktadır.
Sporcular heliski öncesinde kış şartlarında hayatta kalma ve yerleşim planı için yoğun eğitimler almak zorundadır. Eğitimlerin dışında sporculara kendi aralarında iletişim kurabilecekleri telsizler, uydu telefonları, yerlerinin tespit edilebilmesi için GPRS vericileri, kaybolmaları durumunda kullanabilecekleri haritalar ve çığ tehlikesine karşı airbag çantalar verilmektedir.
Heliski için en önemli noktalarından ilki kar kalitesi, ikincisi ise hava durumudur. Kar kalitesi uzman eğitmenler tarafından kontrol edilip uygunluk onayı verilmeden yapılamamaktadır. Heliski yapmaya uygun hava durumu bluebird (mavikuş) olarak nitelendirilmektedir. Havanın sisli ve kapalı olduğu durumlar için whitebird (beyazkuş) kullanılmakta ve böyle günlerde heliski yapılamamaktadır.